III. Bűnmegelőzési Expo: Élménybeszámoló és Tapasztalatok

Nagy örömmel számolok be Nektek az idei III. Országos Bűnmegelőzési Expo tapasztalatairól és meghatározó eseményeiről, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezett és mi meghívott vendégként vehettünk részt. Az expó minden év április 11-én kerül megrendezésre, ez idén sem volt másként.

Az expó kiemelt célja a bűnmegelőzés és ezen belül a gyermekek védelme és a családon belüli erőszak problémájának feltárása és kezelése volt, szoros együttműködésben a kormányzati szervekkel és civil szervezetekkel. Számunkra különösen fontos volt, hogy ilyen nagyszabású eseményen részt vehettünk, ahol sok kiváló szakemberrel és szervezettel találkozhattunk.

Innovatív szakértők a bűnmegelőzés élvonalában

Az expón a kormányzati és civil szervezetek mellett kiemelten szerepelt Tari Annamária pszichológus, aki a gyermekvédelem területén online edukációkat és előadásokat tart szülőknek és gyerekeknek. Sajnálatos módon nem sikerült vele személyesen beszélgetnünk, de hisszük, hogy az általa képviselt témák és szakértelmének széles körű terjesztése nagyon fontos a mai digitális világban.

Berecki Enikő a generációs különbségek tanulmányozására fókuszált, különös tekintettel az online tér generációs kihívásaira. Szintén nagy érdeklődést váltott ki belőlem ez a témakör, hiszen az online világ generációs aspektusainak megértése kulcsfontosságú a bűnmegelőzés és a gyermekvédelem területén.

Dr. Balla Boróka Luca pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Internet Hotline Osztály  képviseletében fontos információkkal látott el az online jogsegélyszolgálatról és a bántalmazások bejelentésével kapcsolatban.

A Hintalovon Alapítvány gyermek önkénteseitől is érdekes dolgokat hallottunk, különösen az online gyermekvédelem tapasztalataikról.

Kiállító civil szervezetek közül kiemelném a Felhőn Szálló Program bemutatását. Andula Zsuzsanna programvezető a „biztonságos, nyílt kommunikáció segítségével a probléma felismerése és megoldása” témakört mutatta be. Fontos szereplői voltak az expónak.

Összességében az expó gazdag tapasztalatokat nyújtott. Számos lehetőséget kínált az együttműködésre és további projektek megvalósítására a bűnmegelőzés és a családon belüli erőszak területén. Mindannyian személyes felelősségünknek érezzük, hogy e fontos témák iránt érdeklődünk és tevékenyen részt vállalunk a társadalom jobbításában.

Köszönöm, hogy elolvastátok a beszámolómat, és bízom benne, hogy a jövőben egyre többen csatlakoznak hozzánk ezen nemes ügyekben. Hajrá, bűnmegelőzés és gyermekvédelem!

Fleischer Gabriella

Válás Kultúra Alapítvány alapítója